Η εξέλιξή της – με ραγδαίους και θεαματικούς ρυθμούς γεωμετρικής προόδου – αλλάζει τα οικονομικά μοντέλα, δημιουργεί νέα επιχειρηματική πραγματικότητα, επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά, τις κοινωνικές δομές, τις εκπαιδευτικές ανάγκες, οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση και απαιτεί ευρύτερες επιχειρηματικές και πολιτικές στρατηγικές αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στις νέες συνθήκες από τις ρυθμιστικές αρχές, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους νομοθέτες.

Οι εξελίξεις στη γενετική, τη νανοτεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, τη φωτονική, την κβαντική και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, καθώς και οι συνέργειες μεταξύ τους επιταχύνονται. Αλλάζουν τη φύση και την ταχύτητα των νέων επιστημονικών ανακαλύψεων και προκαλούν την κατανόησή μας για το τι είναι δυνατό.

Η υπερσύνδεση, το «διαδίκτυο των πάντων», τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας και συλλογικής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος εφαρμογής νέων τεχνολογιών μπορούν να μετασχηματίζουν ολόκληρα συστήματα παραγωγής και διοίκησης. Βιομηχανία ακριβείας (APM – Atomically Precise Manufacturing ), τροποποίηση γονιδίων, ρομποτική, διαστημική τεχνολογία, τροποποίηση φωτονίων, ακριβείς απεικονίσεις εγκεφάλου και εξελίξεις στις γνωσιακές επιστήμες, συνθετική βιολογία, επαυξημένη πραγματικότητα και τηλεμεταφορά σε φωτονικό επίπεδο είναι μόνο μερικές από τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογικές εφαρμογές (κάποιες σε ερευνητικό επίπεδο).

Η υπερσυνδεσιμότητα επεκτείνεται πολύ γρήγορα, ενώ οι φυσικές-ψηφιακές (physical-digital) ενσωματώσεις, το «Διαδίκτυο των Πάντων», η έξυπνη οικιακή τεχνολογία, τα μεγάλα δεδομένα, η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα και η μηχανική μάθηση, το blockchain με τις τεχνολογίες Distributed ledger αλλάζουν τη ζωή και τον τρόπο σκέψης μας.

Οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου είναι πιθανότερο να κυριαρχήσουν σε αυτό το επόμενο κύμα τεχνολογικής ανάπτυξης. Εκτός από αυτές τις πιθανά ωφελούμενες, η Κίνα και η Ινδία – που έχουν ήδη αξιοποιήσει τις δεξαμενές τεχνικών ταλέντων και τεράστιων εγχώριων αγορών για να γίνουν «παίκτες» σε ψηφιακές βιομηχανίες – βρίσκονται σε ισχυρή θέση ώστε να χρησιμεύσουν ως κινητήρες καινοτομίας, επενδύσεων και δημιουργίας πλούτου.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Εrnst & Υoung (European Attractiveness survey Technology), ο κλάδος της τεχνολογίας εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, με τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας να είναι αυτός που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, ακολουθούμενος από την καθαρή τεχνολογία (cleantech – 25%) και την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (21%), όπως αναφέρει το 39% των επενδυτών.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ευρώπη φιλοξενεί πάνω από το ένα τρίτο των πόλεων παγκοσμίως με τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν τον επόμενο τεχνολογικό κολοσσό, και το Λονδίνο με το Βερολίνο να συγκαταλέγονται στη λίστα των 10 ελκυστικότερων κέντρων τεχνολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί η ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τεχνολογικά προσόντα.

Οι Κύριες επιπτώσεις θα αφορούν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Η ασφάλεια θα αποτελέσει κύρια μεταβλητή σε όλα τα επίπεδα των τεχνολογιών
  • Το διάστημα αποτελεί το νέο χώρο ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών και ασφάλειας
  • Ένα παγκόσμιο σύστημα συλλογής και αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών και των επιδράσεων αυτών θα μπορούσε να διασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια
  • Ορισμένες τεχνολογίες εμφανίζουν σημαντικά διλήμματα και επιπτώσεις που σχετίζονται με θέματα ηθικής και ασφάλειας, και γι’ αυτό απαιτούνται δράσεις για το συνολικό καλό.
  • Η «ανοιχτή επιστήμη», η συμμετοχή πολιτών σε έργα σχετικά με επιστήμες, η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η συνεργατική διεπιστημονική έρευνα καθορίζουν τον εκδημοκρατισμό της επιστήμης
  • Η Έρευνα και οι Τεχνολογίες αποτελούν ένα πεδίο που έχουν ήδη εμφανιστεί ανταγωνισμοί μεταξύ παγκόσμιων παικτών, στα πρότυπα της γεωστρατηγικής συσχέτισης δυνάμεων
  • Το θέμα του ψηφιακού χάσματος και αναλφαβητισμού είναι κρίσιμο για τη συνοχή των κοινωνιών
  • Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει έντονα το μέλλον μας

Διαβάστε όλη την Μελέτη

MEGATRENDS 2040