Στην ίδια τροχιά, η Ινδία αναμένεται να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από τη 2η θέση και η Ινδονησία να αναρριχηθεί στην 4η θέση έως το 2050, ξεπερνώντας προηγμένες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία. Παράλληλα, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία έως το 2050 αναδεικνύεται το Βιετνάμ και αναμένεται να αναρριχηθεί έως τότε στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει ΑΕΠ. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, έως το 2050, η οικονομική και πολιτική επιρροή της G7 θα μετατοπιστεί σταθερά στην E7 (G7: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ιταλία — E7: Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό και Τουρκία).
Στο τελευταίο μισό του 20ού αιώνα, ορισμένα από τα ασιατικά έθνη, ειδικά η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα, προέβησαν σε μία σταδιακή διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, που επέτρεψε στους Ασιάτες να ανταγωνιστούν ή ακόμη και να προκαλέσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικοπολιτισμικές και στρατιωτικές υποθέσεις. Η πρόοδος και τα επιτεύγματα των Ασιατών στις επιστήμες και την τεχνολογία, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και της μεσαίας τάξης τους και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι τους έδωσαν το πλεονέκτημα να επέμβουν και να συνδιαμορφώσουν τον κόσμο του μέλλοντος.
Κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, μεταρρυθμίσεις για ελεύθερες συναλλαγές οδήγησαν αρκετές ασιατικές χώρες να επεκτείνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία τους. Μερικά από τα καλύτερα αναγνωρισμένα μέρη στον κόσμο για επενδύσεις και επιχειρήσεις βρίσκονται στην Ασία. Στο στρατιωτικό τομέα, η Κίνα έχει το μεγαλύτερο στρατό παγκόσμια και το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτικό στόλο στον Ειρηνικό. Η Ινδία αναγνωρίζεται ως η έκτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και το Πακιστάν η έβδομη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Τέσσερα δηλωμένα κράτη πυρηνικής ενέργειας, δηλαδή η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται στην Ασία. Η προηγμένη έρευνα βρίσκει πεδίο εφαρμογής και για τους Ασιάτες στο διάστημα, όπου Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Πακιστάν, Ινδία και Σιγκαπούρη έχουν τους δορυφόρους τους σε διαστημικές τροχιές για σύγχρονη επικοινωνία και πληροφορίες για τον καιρό. Τα τελευταία έτη, η Κίνα άρχισε επίσης να εκτοξεύει επιστήμονες στο διάστημα, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Μέχρι το 2030, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ανήκουν στη μεσαία τάξη. Αυτή η παγκόσμια πλούσια κοινότητα θα έχει σημαντική αγοραστική δύναμη. Τα δύο τρίτα από αυτά θα διαμένουν στην Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, η ατομική αγοραστική δύναμη των πολιτών στη Δύση θα παραμείνει υψηλότερη από των καταναλωτών, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία. Οι δύο χώρες θα καταλάβουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής, θα αντιπροσωπεύουν το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που θα επιτρέψουν μια παγκόσμια οικονομική αλλαγή ισχύος. Νέα διεθνή οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και πολιτικά συστήματα αναδύονται καθώς αυξάνεται ο αντίκτυπος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) και οι επενδύσεις που βασίζονται στην Κίνα (Δρόμος Μεταξιού).
Παράλληλα αυξάνεται η ισχύς των πολυεθνικών εταιρειών και των μη κρατικών φορέων και αναδύεται μια νέα παγκόσμια συνείδηση. Παρά την οικονομική αναταραχή του 2008, οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν από την τεχνολογία συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και επιταχύνθηκαν, οδηγώντας σε μια δυναμική νέα φάση της παγκοσμιοποίησης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, αλλά και προκαλώντας απροσδόκητη αστάθεια. Παρατηρήθηκε μια αντίθετη εξέλιξη: Αφενός μεν η οικοδόμηση νέων περιοχών ελευθέρων συναλλαγών παγκοσμίως και αφετέρου μια έντονη τάση για περισσότερο προστατευτισμό. Η πρόσφατη παγκόσμια πανδημία COVID-19 έδειξε επίσης την ευπάθεια ενός υπερ-παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Αυτή η κοινωνικοοικονομική αναστάτωση μπορεί να έχει τη δύναμη να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας διασύνδεσης, π.χ. με την επανεξέταση στρατηγικών τομέων ή μια νέα διάσταση γεωπολιτικής συνεργασίας και συντονισμού.
Οι Κύριες επιπτώσεις θα αφορούν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Νέες γεωστρατηγικές πολιτικές και πολυπολικός κόσμος
- Αύξηση των περιφερειακών δυνάμεων
- Εμφάνιση ηγετικών προσωπικοτήτων με έμφαση στο λαϊκισμό – Σύγχυση και αδυναμία συγκεκριμενοποίησης οικονομικής / κοινωνικής κατεύθυνσης
- Προκλήσεις και Ευκαιρίες συνεργασιών (Ασία & Αφρική)
- Άνοιγμα των παραγωγών και νεοφυών επιχειρήσεων στις ασιατικές αγορές (και σταδιακά στην Αφρική)
Διαβάστε όλη την Μελέτη