Η μελέτη της Συμβουλευτικής Επιτροπής εξετάζει την εκθετική πρόοδο που έχει σημειώσει ο τομέας της ΤΝ, δημιουργώντας μοναδικές ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό ποικίλων πτυχών της ανθρώπινης δραστηριότητας, με θετικές προεκτάσεις στην κοινωνία και στην οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η παρούσα μελέτη, η οποία βασίζεται σε εκτενή έρευνα και διαβουλεύσεις με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύει τις αρχές που οφείλουν να διέπουν μία εθνική στρατηγική, τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε, καθώς και έξι εμβληματικά έργα που έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν την Ελλάδα στον τομέα της ΤΝ. Παράλληλα, εξετάστηκαν διεθνείς στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές που παρουσιάζονται σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ και άλλων φορέων. Η προσέγγιση αυτή διασφάλισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς τάσεις, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Η διαμόρφωση της στρατηγικής βασίστηκε σε μια συνεργατική προσέγγιση, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, ερευνητών, επιχειρηματιών και διεθνών εμπειρογνωμόνων. Αυτή η συμμετοχική διαδικασία διασφαλίζει ότι η στρατηγική είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο και κατάλληλη για τις ιδιαίτερες προκλήσεις και ανάγκες της Ελλάδας.

Τα δύο πρώτα κεφάλαια περιγράφουν το πλαίσιο και τη μεθοδολογία της Επιτροπής, ενώ τα επόμενα κεφάλαια επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς τομείς: την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και έρευνα, το κανονιστικό πλαίσιο και τις εφαρμογές της ΤΝ στο κράτος.

Συγκεκριμένα:

  • Το Κεφάλαιο 3 εξετάζει πώς η ΤΝ μπορεί να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει το επιχειρηματικό οικοσύστημα, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό κόμβο για νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδύσεις.
  • Το Κεφάλαιο 4 δίνει έμφαση στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, απαραίτητων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προαγωγή γνώσης στον τομέα της ΤΝ.
  • Το Κεφάλαιο 5 διερευνά το κανονιστικό πλαίσιο, τονίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης της ΤΝ.
  • Το Κεφάλαιο 6 προτείνει τρόπους για την εφαρμογή της τεχνολογίας στο δημόσιο τομέα, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας.

Διαβάστε την πλήρη Mελέτη εδώ