Τη σημασία της μακροπρόσθεσμης προετοιμασίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής Ελλάδας, τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου, κατά την εναρκτήρια ομίλία του, στην ενότητα “Future”, του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Μαστρογεωργίου, “για την Ελληνική Κυβέρνηση, το μέλλον μετατρέπεται πλέον από χρονικό ορόσημο, σε τρόπο σκέψης”, αφού “ο κλάδος της διερεύνησης και της διαμόρφωσης του μέλλοντος, με δομημένο και συστημικό τρόπο, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κατευθύνει τις αναγκαίες μεταβάσεις (ιδίως την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση) με τρόπο βιώσιμο, δίκαιο και συμπεριληπτικό”.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον άμεσο σχεδιασμό της Ειδικής Γραμματείας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη οικοσυστήματος  “foresight” εντός της κυβέρνησης, με σύνδεσμο σε κάθε υπουργείο και εστίαση στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, τις προκλήσεις για τα περιβάλλοντα απασχόλησης, τη δημογραφική μετάβαση και τις νέες γεωπολιτικές τάσεις καθώς επίσης και στην πρωτοβουλία σύστασης Ινστιτούτου Έρευνας για το Μέλλον, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Επιπλέον, ο Ειδικός Γραμματέας συμμετείχε σε συζήτηση με τον διεθνούς φήμης πληροφορικό και συνιδρυτή του MIT Media Lab Νίκολας Νεγκροπόντε, όπου δόθηκε έμφαση στις επιδράσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία στη διαμόρφωση του νέου οικονομικού και γεωπολιτικού τοπίου, στην Ευρώπη και τον κόσμο, συνολικά.

Όπως τόνισε, “δεν μπορεί κάποιος να πει -και πολύ περισσότερο να προβλέψει- πώς θα είναι το μέλλον και πως θα διαμορφωθούν τα πιθανά μελλοντικά σενάρια. Έχω, όμως, την εντύπωση πως δεν θα ζήσουμε ένα, αλλά πολλά εναλλακτικά σενάρια. Αυτό που μπορώ σίγουρα να πω είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε, το λεγόμενο “back to normal” ή το “business as usual”, δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Οι εξελίξεις στα επόμενα 10 χρόνια, πιθανότατα, θα είναι σημαντικότερες από εκείνες που βιώσαμε, συνολικά, τα προηγούμενα 100”