Κατά την τοποθέτησή του με τίτλο «Τα microchip της γεωπολιτικής» ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κ. Μαστρογεωργίου, αναφέρθηκε στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει σε διεθνές επίπεδο η έλευση της υψηλής τεχνολογίας. Το «back to many other normal» είναι το νέο δόγμα το οποίο βιώνουμε. Ραγδαίες και μεγάλης κλίμακας αλλαγές σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και ο χώρος της βιοτεχνολογίας, δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα, στην οποία η τεχνολογία και το ΑΙ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο κ. Μαστρογεωργίου τόνισε την ιδιαιτερότητα της τεχνολογίας στο επίπεδο αυτό. «Συχνά η τεχνολογία δεν συμπεριφέρεται όπως την είχε ο ρυθμιστής στο μυαλό του, καθώς έχει τη δική της δυναμική, καθιστώντας πολιτική δύναμη». Σημείωσε δε, πως αναλογιζόμενος κανείς ότι στην εξίσωση του νέου παγκόσμιου τεχνολογικού χάρτη προστίθενται, εκτός από τις μεγάλες εταιρείες και οι individual state actors ως υπολογίσιμες δυνάμεις, τότε είναι βέβαιο πως ο όρος Googlization προσδιορίζει πλήρως το νέο τοπίο.
Κλείνοντας, ο κ. Μαστρογεωργίου σημείωσε πως η αναγκαία προσέγγιση στον σύγχρονο κόσμο όπου τα συνεχή σοκ μας ταρακουνούν, αλλά και μόνο αυτά μας εξελίσσουν, είναι η διεπιστημονικότητα, έννοια η οποία εισάγει μία αναγκαία πλην χρήσιμη ματιά στα σύγχρονα διεθνή τεχνολογικά προβλήματα, με πολιτικές προεκτάσεις.