Ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε ότι ο πιο κρίσιμος παράγοντας αλλαγών την επόμενη δεκαετία θα είναι ο άνθρωπος, και κυρίως η Generation Z.«Είναι κατά τη γνώμη μου η πρώτη πραγματικά νέα γενιά. Δεν είναι απλώς η συνέχεια των προηγουμένων. Και αυτό αφορά πολύ το επιχειρείν, την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου ανέφερε ότι οι zoomers «έχουν χαμηλές προσδοκίες από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και άλλους θεσμούς.  Σε μεγάλο βαθμό αισθάνονται ότι η εκπαίδευσή τους (παρόλο που είναι κατά τεκμήριο η πιο εκπαιδευμένη γενιά) δεν τους προετοίμασε επαρκώς για να εισέλθουν στον σημερινό κόσμο. Αναφέρουν ότι οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες τους όταν θέτουν προτεραιότητες πολιτικής, γεγονός σημαντικό, ιδίως αν σκεφτούμε ότι η Gen Z θα είναι σύντομα η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η GEN Z είναι η πρώτη αμιγώς ψηφιακή γενιά. «Για τα παιδιά αυτά δεν υφίσταται η διαφορά μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μία γενιά που θα εκπαιδευθεί ψυχολογικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά σε μία τεχνολογία ικανή για τα πάντα. Και για αυτό, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι για την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία είναι υπαρκτοί».

Τέλος, σχετικά με τη ριζική διαφορά αντίληψης της generation z ως προς τις προτεραιότητες απασχόλησης, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού σημείωσε ότι η GEN Z, είναι μία γενιά που αλλάζει πιο εύκολα επαγγέλματα και χώρους απασχόλησης. «Έχουν μία τάση να θέλουν να κάνουν πιο άνετα αυτό που τους αρέσει, με σημαντικά λιγότερες υποχωρήσεις από όσες ενδεχομένων δέχονταν να κάνουν οι γονείς τους. Είναι παιδιά που δεν ζουν για να δουλεύουν, αλλά δουλεύουν για να περνούν καλά και να νιώθουν καλά. Αυτό σημαίνει να εργάζονται σε εταιρίες με τις οποίες αισθάνονται ότι συμφωνούν, ως προς τη φιλοσοφία και την ηθική τους. Και βέβαια, αναμένουν από τις επιχειρήσεις να παίρνουν θέση, στα μεγάλα ζητήματα της εποχής».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, από κοινού με τον Γ. Μαστρογεωργίου, ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, η Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου του ΟΤΕ, η Nατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Eurobank και η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια People & Culture της Παπαστράτος.