Όπως ανέφερε ο Γ. Μαστρογεωργίου, «το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επηρεαστεί από την σύγκρουση ισχύος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τους βιομηχανικούς παίκτες, προκειμένου να ανταγωνιστεί ή να επηρεάσει αποτελεσματικά τα παγκόσμια πράγματα όσον αφορά την ΤΝ. Έχει, ωστόσο, ιστορικά και κοινωνικά θεμέλια τα οποία της επιτρέπουν να εντάξει στην παγκόσμια πραγματικότητα το ανθρώπινο στοιχείο, τη δεοντολογία και την ηθική. Αυτή είναι η δύναμη και το asset της Ευρώπης».

Επιπλέον, ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε ότι «η παγκόσμια συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται κυρίως γύρω από ερωτήματα, χωρίς τετελεσμένες ακόμη απαντήσεις. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι ακριβώς να δώσει τις απαντήσεις αυτές, επενδύοντας πρωτίστως σε όσα διαφοροποιούν εν τέλει τους ανθρώπους από τις μηχανές»

Στην ίδια εκδήλωση συνομιλητές του Ειδικού Γραμματέα ήταν: ο Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.