Ζούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία εξελίσσεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Το μέλλον δεν έχει γραμμική εξέλιξη, όπως φάνηκε μέσα από τις καταλυτικές κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Αυτό που σήμερα είναι αδιανόητο, αύριο θα είναι πραγματικότητα. 

Το μέλλον απαιτεί ευελιξία σκέψης, προσαρμοστικότητα, προνοητικότητα. Η πολιτική αλλάζει. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται σταδιακά ο κανόνας. 

Είμαστε έτοιμοι για ένα αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες μέλλον? Σκεφτόμαστε άραγε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος σε 10 χρόνια? Έχουμε στα χέρια μας όλα τα αναγκαία εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο. Έχουμε όμως τον σκοπό? Είναι έτοιμος ο άνθρωπος για το άλμα σε έναν άλλο ψηφιακό κόσμο? Πώς θα μεταβολίσει τις αλλαγές αυτές? 

Λέξεις που ηχούν άγνωστες σήμερα θα είναι καθημερινότητα σε λίγο καιρό: Foresight, blockchain, Metaverse, Τεχνητή Νοημοσύνη. 

H σειρά εκπομπών του ΣΚΑΪ 100.3 με θέμα «Μέλλον και Ψηφιακή Εποχή» σκοπό έχει να παρουσιάσει το φάσμα των μελλοντικών εξελίξεων με κινητήρια δύναμη την τεχνολογία. Θεσμοί, καθημερινότητα, απασχόληση, σπουδές, πολιτική. Όλα θα αλλάξουν. Είμαστε έτοιμοι?

Θα είμαστε έτοιμοι αν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε, ότι το μέλλον δεν είναι απλώς χρονικό ορόσημο. Είναι τρόπος σκέψης.

Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε

Στη σειρά των εκπομπών συμμετέχουν οι:

Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Βασίλης Παπαβασιλείου, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός.

Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Δημήτρης Δημητριάδης, αναλυτής δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο York. Ερευνητής στην ειδική γραμματεία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Γιάννης Θάνος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κώστας Καρπούζης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την σειρά των εκπομπών μπορείτε να την ακούσετε εδώ.