Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο, με κύρια ομιλήτρια την Δρ. Morgaine Gaye, Food Futurologist και δημιουργό του Food Trends, της πρώτης ολοκληρωμένης έρευνας που υπέδειξε ποιες είναι οι τάσεις σε ό,τι αφορά τη διατροφή.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι η ανάλυση των τάσεων σε τομείς της οικονομίας που αναπόφευκτα στο μέλλον θα επηρεάσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, ως ΕΒΕΑ, πέρα από τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επενδύουμε και στην ανάπτυξη εργαλείων πληροφορίας και γνώσης για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Δρ. Morgaine Gaye, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σκέψεις για τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο των τροφίμων.  Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Μαστρογεωργίου και την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για την άριστη συνεργασία. Είμαι βέβαιη ότι με τις κοινές μας δράσεις θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών».

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού κ. Ιωάννης Μαστρογεωργίου είπε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα με το ΕΒΕΑ τη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουμε από κοινού με θέμα “The future of…”. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε με εύληπτο τρόπο τις μελλοντικές τάσεις και εξελίξεις γύρω από μία σειρά θεμάτων αιχμής που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία. Ξεκινήσαμε σήμερα με το μέλλον της διατροφής και των τροφίμων. Στο μέλλον θα αλλάξει και ο τρόπος που καταναλώνουμε τις τροφές και κυρίως ο τρόπος που τις παράγουμε. Νέες συνήθειες θα αναδειχθούν και νέες τάσεις. Η διατροφή, εξάλλου, αφορά όχι μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και την “υγεία” του πλανήτη. Ευχαριστώ την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κα Εφραίμογλου για την άριστη συνεργασία και ευελπιστώ και σε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες κοινές δράσεις».

«Ζούμε πλέον σε πρωτόγνωρους καιρούς και η πραγματικότητα και τα ιδανικά μας έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Βιώνουμε αβεβαιότητα και αστάθεια, με κάποιους φόβους για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», είπε η Δρ. Morgaine Gaye. Για τον λόγο αυτό, με την ομιλία της σκοπό είχε να «τροφοδοτήσει» τους παριστάμενους επιχειρηματίες με νέες και συναρπαστικές εικόνες από τον κόσμο των μελλοντικών τάσεων στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και των συναφών κλάδων, προκειμένου να εμπνεύσει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τις νέες δυνατότητες, να «γεμίσουν» δηλαδή ιδέες για την ανάπτυξη τροφίμων, συστατικών αλλά και συσκευασιών προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές. Η Δρ. Gaye αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες τάσεις του μέλλοντος, όπως η ανάγκη επανασύνδεσης με τη φύση, κάτι που θα επηρεάσει τα τρόφιμα που θα γίνουν είτε πιο χρωματιστά και θα ακολουθούν φλοράλ μοτίβα είτε πιο «γήινα» και θα θυμίζουν χώμα. Ενώ, στο σύντομο μέλλον μία μεγάλη τάση θα είναι το μπλε φαγητό, που μας συνδέει με τον αέρα και τη θάλασσα, αλλά και τα μαύρα και σκουρόχρωμα τρόφιμα που θυμίζουν την «κοσμική» πραγματικότητα του σύμπαντος. Και αυτά όλα σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, καθώς στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο, προκειμένου το φαγητό και οι συσκευασίες να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι μπορεί να υπάρξει ύφασμα από ληγμένο γάλα ή τυρί, υλικά και προϊόντα που όπως είπε η Δρ. Gaye υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Παράλληλα, η τάση για χρήση φυσικών υλικών θα επεκταθεί και σε τομείς όπως η διακόσμηση και θα έχουμε φωτιστικά από μανιτάρια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο μέλλον θα μπορεί να υπάρξει πλήρης εξατομίκευση της διατροφής, μέσω μιας συσκευής που θα μπορεί να «διαβάζει» από την αναπνοή μας το DNA μας και τις διατροφικές μας δυσανεξίες ή καθημερινές ελλείψεις π.χ. σε βιταμίνες και στη συνέχεια θα μπορεί να εντοπίζει, από τις τροφές που είναι γύρω μας, αυτές που είναι οι ιδανικές για εμάς. Παρόμοιους και άλλους παράγοντες κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως είπε η Δρ. Gaye, πρέπει να λάβει υπόψη της η βιομηχανία τροφίμων στον σχεδιασμό της προκειμένου να είναι βιώσιμη στο μέλλον.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Νεκτάριος Νώτης, δημοσιογράφος.