Εκτενής μελέτη σχετικά με το μέλλον του περιβάλλοντος καινοτομίας στην Ελλάδα έως το 2035 παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 από τον επιστημονικό Διευθυντή της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Δρ. Επαμ. Χριστοφιλόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (MOMus) εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Τσακίρης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Καινοτομίας και Ερευνας κ. Δήμας.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την Έδρα της UNESCO για την Έρευνα για το Μέλλον, που φιλοξενείται στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), επικεντρώνεται στη διαμόρφωση τεσσάρων εναλλακτικών σεναρίων για τη μελλοντική εξέλιξη του οικοσυστήματος Καινοτομίας στην Ελλάδα, μέχρι το 2035.

Σκοπός της μελέτης είναι, μεταξύ άλλων, να αναδείξει ευνοϊκά πεδία εντός εναλλακτικών, αντικρουόμενων μελλόντων και να εισαγάγει ποικίλες οπτικές για τις επερχόμενες αλλαγές, απαγκιστρωμένες από τις εδραιωμένες μονοδιάστατες θεωρήσεις του μέλλον, και να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη αξιοποίηση των πιθανών μελλοντικών ευκαιριών (αλλά και αντιμετώπιση των πιθανών προκλήσεων). 

Δείτε εδώ την παρουσίαση.