Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας, σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, για να συζητήσουμε ένα θέμα που συνδέει την αρχαία σοφία με τη σύγχρονη τεχνολογία – τη σχέση της Κλασικής Αρχαίας Ελληνικής Παιδείας με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ίσως φαντάζει παράδοξο να συζητάμε για την ΑΙ, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, μέσα στους τοίχους που αντηχούν ακόμη από τις φωνές του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Όμως, όπως θα δείτε, αυτή η σύνδεση είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και βαθιά συναρπαστική.
Η Αρχαία Ελληνική Παιδεία ως θεμέλιο
Η Αρχαία Ελληνική Παιδεία δεν ήταν απλώς ένα σύστημα εκπαίδευσης, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Στόχος της ήταν η καλλιέργεια του “καλός κἀγαθός” – του ιδανικού του πολίτη, που συνδύαζε την ηθική αρετή με τη διανοητική ανάπτυξη. Από τον Ηράκλειτο, που μας θύμιζε ότι “τα πάντα ρει”, μέχρι τον Αριστοτέλη, που μας έδωσε τη λογική ως εργαλείο ανάλυσης, οι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις για τη συστηματική κατανόηση του κόσμου.
Και εδώ αρχίζει η σύνδεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τι είναι η ΑΙ αν όχι η σύγχρονη προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε και να μιμηθούμε την ανθρώπινη σκέψη; Ο Αριστοτέλης, στο έργο του “Περί Ερμηνείας”, περιγράφει τη λογική ως τη βάση της ανθρώπινης κατανόησης. Σήμερα, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης ακολουθούν μια παρόμοια αρχή: αναλύουν δεδομένα, εντοπίζουν μοτίβα, και εξάγουν συμπεράσματα.
Η Διαλεκτική και η Μηχανική Μάθηση
Η μέθοδος του Σωκράτη – η διαλεκτική – μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη “αλγοριθμική διαδικασία” στην ιστορία. Μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, ο Σωκράτης οδηγούσε τον συνομιλητή του στην αλήθεια. Αν το σκεφτούμε, οι αλγόριθμοι της ΑΙ κάνουν κάτι παρόμοιο: συλλέγουν δεδομένα, θέτουν ερωτήματα, και βελτιώνουν συνεχώς την κατανόησή τους για τον κόσμο.
Όμως, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Ο Σωκράτης δεν έψαχνε για απαντήσεις, αλλά για ερωτήσεις που προκαλούσαν σκέψη. Η ΑΙ, αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να δίνει απαντήσεις – και αυτό ίσως είναι το μεγάλο της μειονέκτημα. Η αρχαία φιλοσοφία μας διδάσκει ότι η γνώση δεν βρίσκεται στο αποτέλεσμα, αλλά στη διαδικασία. Θα μπορούσε η ΑΙ να ενσωματώσει αυτή τη σοφία; Θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μηχανές που μαθαίνουν όχι μόνο από τις απαντήσεις, αλλά και από τα ερωτήματα;
Ο Μύθος του Προμηθέα και οι Ηθικές Προκλήσεις
Ας στραφούμε τώρα στον Προμηθέα. Ο μύθος του, όπου φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, είναι μια πανάρχαια αναλογία για την τεχνολογική πρόοδο. Ο Προμηθέας τιμωρήθηκε επειδή έδωσε στους ανθρώπους μια δύναμη που δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να διαχειριστούν. Δεν σας θυμίζει αυτό τις ανησυχίες που εκφράζονται σήμερα για την ΑΙ; Όπως και η φωτιά, έτσι και η ΑΙ μπορεί να είναι εργαλείο δημιουργίας ή όπλο καταστροφής. Εδώ έγκειται η ανάγκη για μια νέα ηθική φιλοσοφία, εμπνευσμένη από την αρχαία σκέψη, που θα καθοδηγεί τη χρήση της τεχνολογίας.
Ο Αριστοτέλης, στην “Ηθική Νικομάχεια”, μας μιλά για τη “μεσότητα” – τη χρυσή τομή μεταξύ υπερβολής και έλλειψης. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αρχή για να ρυθμίσουμε τη χρήση της ΑΙ; Να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην καινοτομία και την υπευθυνότητα;
Η Κατανόηση της Ψυχής
Ο Πλάτωνας, στον “Φαίδρο”, περιγράφει την ψυχή ως μια άμαξα με δύο άλογα – το ένα εκπροσωπεί τη λογική και το άλλο το συναίσθημα. Σήμερα, η ΑΙ έχει καταφέρει να μιμηθεί την πρώτη – τη λογική. Όμως, μπορεί να κατανοήσει το συναίσθημα; Μπορεί να συλλάβει την ανθρώπινη εμπειρία σε όλη της την πολυπλοκότητα;
Ίσως εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο ερώτημα για την ΑΙ. Όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι, η αληθινή σοφία δεν είναι μόνο ζήτημα λογικής, αλλά και ηθικής, αισθητικής, και κατανόησης του ανθρώπινου πνεύματος. Αν θέλουμε η ΑΙ να είναι πραγματικά χρήσιμη, πρέπει να αντλήσουμε από αυτή τη σοφία.
Οι Τραγικοί Ποιητές και η ΑΙ
Ας φέρουμε τώρα στο προσκήνιο τους τρεις μεγάλους τραγικούς – τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη. Οι τραγωδίες τους, γεμάτες συγκρούσεις και διλήμματα, δεν είναι απλώς λογοτεχνικά έργα, αλλά βαθύτατες μελέτες της ανθρώπινης φύσης.
Ο Αισχύλος, με τις “Πέρσες” και την “Ορέστεια”, μας διδάσκει για τις συνέπειες της ύβρεως – της υπερβολής και της αλαζονείας. Μπορούμε να δούμε μια αναλογία εδώ με την ανάπτυξη της ΑΙ. Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανές που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες, διακινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα της ίδιας ύβρεως.
Ο Σοφοκλής, ιδιαίτερα με τον “Οιδίποδα Τύραννο”, μας δείχνει την τραγική ειρωνεία της ανθρώπινης γνώσης. Ο Οιδίποδας, στην προσπάθειά του να βρει την αλήθεια, καταλήγει να καταστρέψει τον εαυτό του. Αυτό μας θυμίζει την ΑΙ: όσο πιο πολύ αναπτύσσουμε τις δυνατότητές της, τόσο πιο περίπλοκες γίνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Ο Ευριπίδης, από την άλλη, εστιάζει στις ανθρώπινες αδυναμίες και στα πάθη. Στις “Βάκχες”, για παράδειγμα, βλέπουμε πώς η ανθρώπινη επιθυμία για έλεγχο συγκρούεται με τις δυνάμεις της φύσης. Αντικατοπτρίζει αυτό τις προκλήσεις της ΑΙ, που προσπαθεί να τιθασεύσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και συναισθηματικότητα;
Συμπέρασμα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα εργαλείο. Είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες μας. Η Αρχαία Ελληνική Παιδεία μας προσφέρει ένα πολύτιμο πλαίσιο για να προσεγγίσουμε την ΑΙ – ένα πλαίσιο που δίνει προτεραιότητα στη σοφία, την ηθική, και την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, την αρχαία σοφία να καθοδηγήσει τα βήματά μας στον σύγχρονο κόσμο. Όχι μόνο για να φτιάξουμε καλύτερες μηχανές, αλλά για να γίνουμε εμείς καλύτεροι άνθρωποι. Και όπως θα έλεγε ο Σωκράτης: “Η ανεξερεύνητη ζωή δεν αξίζει να τη ζει κανείς.” Ίσως, λοιπόν, το ίδιο να ισχύει και για την ανεξερεύνητη τεχνολογία.
Σας ευχαριστώ
Related Posts
Στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της Ε.Ε
12 Δεκεμβρίου, 2024
Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης…
Κοινό ανακοινωθέν 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας
28 Νοεμβρίου, 2024
Στις 27 Νοεμβρίου 2024 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος…
Δημοσίευση των Αποτελεσμάτων της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον Πρωθυπουργό
25 Νοεμβρίου, 2024
Σήμερα το απόγευμα παραδόθηκαν στον Πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των εργασιών…
Επιμορφωτική ημερίδα στην ΕΣΔΔΑ με θέμα «Η Προοπτική Διερεύνηση (Foresight) στη Δημόσια Διοίκηση»
16 Νοεμβρίου, 2024
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του…
«Τεχνητή Νοημοσύνη – Το μέλλον είναι εδώ!», δείτε την σειρά των εκπομπών
26 Σεπτεμβρίου, 2024
Το μέλλον βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε συνεργασία με την…
«Υλοποίηση Εκπαιδευτικής Ημερίδας»
10 Ιουλίου, 2024
Η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού πραγματοποίησε επιμορφωτική…
«Μέλλον και ψηφιακή εποχή»
5 Ιουλίου, 2024
Ολοκληρώθηκε η σειρά εκπομπών στις οποίες συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας στο…
«The Future of Work» Το μέλλον της αγοράς εργασίας στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΕΒΕΑ και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού
2 Απριλίου, 2024
Στο μέλλον της εργασίας εστίασε η πέμπτη εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνεται ο…
Συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Ειδική Συνεδρία του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
27 Δεκεμβρίου, 2023
Με την συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κ. Γιάννης…